Home » Natjecanja » Održano 3. Para Taekwondo prvenstvo Hrvatske

Održano 3. Para Taekwondo prvenstvo Hrvatske

23.02.2020. u Zagrebu je održano 3. PARA TAEKWONDO PRVENSTVO HRVATSKE, kriterijsko natjecanje i uvjet za ostvarenje norme za nastup na Europskom prvenstvu 2020. Nastupilo je 11 klubova sa 41 natjecateljem u raznim kategorijama, odnosno 66 prijava u formama i demo borbama i 4 prijave u K44 borbama.

S obzirom da je ovo prvenstvo kriterijsko natjecanje i uvjet za nastup na Europskom prvenstvu u Poreču 31.02.2020., a organizacija kojega je dodijeljena Htvatskom para taekwondo savezu, Prvenstvo Hrvatske odvijalo se u kategorijama sukladno kategorijama koje će biti zastupljene na Europskom para taekwondo prvenstvu.

Kako je Svjetska taekwondo organizacija (WT) odbacila nastupe u P30 kategorijama, po dobi, još od 2017., tako je i Prvenstvo Hrvatske održano poštujući postojeće kategorije, odnosno kategorije podijeljene po spolu a ne više i po dobi kako je bila praksa u proteklim godinama.

Za kategorije P30 još uvijek ne postoji službena WT rang lista. Kategorija P20 službena je WT kategorija sa pripadajućom WT rang listom te je podijeljena na klase, kako po dobi, tako i po spolu.

Novitet, i po prvi puta na Europskom prvenstvu, sukladno želji naše izbornice, WT je u svrhu istraživanja i promocijena Europsko prvenstvo odobrio uvrštenje  i ostalih službenih WT kategorije, opisanih u pravilniku. Tako će se po prvi puta na nekom kontinentalnom prvenstvu održati natjecanje u kategorijama
P10 – slijepi i slabovidni
P50 – osobe u invalidskim kolicima
P70 – nizak rast

Za navedene kategorije neće se dodijeljivati bodovi u ukupnom poretku tima.

Posebna novost odnosi se na kategorije P20 timova i parova u kojima mogu nastupati osobe oba spola. Za razliku od timova i parova u redovnom taekwondou, mogu nastupati mješoviti timovi (3 osobe, neovisno o spolu) ali i maješoviti ili parovi istog spola. U P20 kategoriji timova i parova nema podjele kategorija po dobi i spolu.

Čestitamo svim sudionicima 3.Prvenstva Hrvatske u Para taekwondou!

2020-02-24 16:35