Home » Obavijesti » Demanti u sredstvima javnog informiranja u vezi aktualnih objava s temom para taekwondo

Demanti u sredstvima javnog informiranja u vezi aktualnih objava s temom para taekwondo

Predmet: Demanti u sredstvima javnog informiranja u vezi objava s temom para taekwondo
Nadnevak: 12.03.2018.
Iz medija, Obavijesti, Vijesti, Društvenih mreža

Hrvatski para taekwondo savez ovim putem službeno i javno opovrgava niz netočnih tvrdnji i dezinformacija koje kontinuirano u sredstvima javnog informiranja iznose pojedini članovi hrvatske taekwondo zajednice, napose predstavnici i odgovorne osobe Hrvatskog taekwondo saveza, na čijem čelu je predsjednik Anto Nobilo.
Pozivamo se na članak 40. Zakona o medijima koji regulira pravo na ispravak objavljene informacije i tražimo objavu ovog reagiranja.

Na portalu net.hr, na poveznici https://net.hr/promo/sport/klub-boraca/9-cigra-limac-kup-i-6-cigra-open-sinonimi-za-sportsku-srecu-najmladih/, u dijelu „Osobe s invaliditetom u posljednje vrijeme imaju pravno riješen status i moguća je njihova kategorizacija kod Hrvatskog paraolimpijskog odbora te nastup na najvećim svjetskim natjecanjima, čak i Paraolimpijadi u disciplini forme – parapoomsae“, ponosno je predstavio trener Boris Bursać.“ čitatelje se dovodi u zabludu. Naime para taekwondo nije disciplina već zasebni sport s nacionalnim savezom (Hrvatski para taekwondo savez) te je spomenuta kategorizacija moguća samo za članove Hrvatskog para taekwondo saveza koji je član Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO). Isto tako para poomsae još uvijek nisu paraolimpijska disciplina.

Na portalu narod.hr, na poveznici https://narod.hr/zanimljivosti/cigra-limac-poziva, te na portalu zgexpress, na poveznici http://zgexpress.net/cigra-limac-kup-u-domu-sportova-odrzava-se-najvece-regionalno-natjecanje-u-taekwondou-za-djecu/, u dijelu „Dokaz tome je i Dinko Durić, koji je svoj sportski put počeo prije dvije godine u Čigrinom letu kao 8-godišnjak, da bi nedavno postao prvak Hrvatske i prvak Grada Zagreba u disciplini para poomsae!“ plasiraju se dezinformacije. Prvenstvo Hrvatske kao niti regionalna prvenstva nije organizirao niti u istima sudjelovao Hrvatski para taekwondo savez sa svojim članicama, te navedena natjecanja nisu osnova za plasman, kategorizaciju i dodjeljivanje titule prvaka.

Na portalu narod.hr, na poveznici https://narod.hr/zanimljivosti/cigra-limac-poziva, u dijelu „Novi je to projekt taekwondo kluba Čigra čiji su članovi početkom veljače postali ekipni prvaci Grada Zagreba.“ čitatelje se dovodi u zabludu. Para poomsae natjecanje nije prijavljeno nadležnom savezu (HPTS), ne nalazi se na službenom kalendaru HPTS-a, niti je isto dobilo dozvolu Hrvatskog para taekwondo saveza pa je isto moglo biti samo demo natjecanje.

Na portalu prvi.hr, na poveznici http://www.prvi.hr/prvi-hr/zg-info/najvece-regionalno-natjecanje-u-taekwondou-za-djecu-u-domu-sportova, s naslovom „Najveće regionalno natjecanje u taekwondou za djecu u Domu sportova“, u dijelu:“ “Trenutno trenira trideset mališana, a neki od njih već su se uključili u redovita natjecanja, tako da je naš Dinko Durić prvak grada Zagreba u para tehnici”, nadodaje Bursać.“ opetovano se plasiraju dezinformacije. Članovi Čigre isto tako nisu sudjelovali na kriterijslim natjecanjima Hrvatskog para taekwondo saveza i Taekwondo klub Čigra nije član Hrvatskog para taekwondo saveza. Prvenstvo Hrvatske kao niti regionalna prvenstva nije organizirao niti u istima sudjelovao Hrvatski para taekwondo savez sa svojim članicama, te navedena natjecanja nisu osnova za plasman, kategorizaciju i dodjeljivanje titule prvaka.

Na pojedinim privatnim facebook (društvena mreža) profilima, kojih vlasnike ovom prilikom nećemo imenovati a kojih su sigurnosne snimke pohranjene, stoji „vidljivo je kako se održano natjecanje Čigra Open do sada najmasovniji , međunarodni parapoomse turnir u RH – ČIGRA OPEN – svaka pohvala organizatoru , odlična medijska popraćenost i izuzetno kvalitetno odrađen kvalifikacijski parapoomsae tunir !“. Demanti: Ovom prilikom želimo cijelu taekwondo i para taekwondo zajednicu informirati te onemogućiti daljnje širenje zabluda: Čigra Open nije kvalifikacijski parapomsae turnir iz već gore u tekstu navedenih razloga.

Nadalje na facebook društvenoj mreži na više mjesta, objava i komentara se navodi da je izbornik  reprezentacije u parapoomsama gospodin Tihomir Horvath, što ćemo ovom prilikom dematirati. Naime gospodin Tihomir Horvat ne participira u sustavu Hrvatskog para taekwondo saveza i nije izbornik niti trener Hrvatske para poomsae reprezentacije te ne utječe na treninge i izbor kandidata reprezentacije.

Zbog svega navedenoga, Hrvatski para taekwondo savez a u svrhu zaštite interesa svojih članova poduzeti će potrebite radnje u skladu sa Ustavom i Zakonima RH.

Zaključno, Hrvatski para taekwondo savez kao nacionalni sportski savez osoba s invaliditetom u taekwondo sportu ukazuje kako kontinuirano iznošenje dezinformacija, koje su zasnovane na neistinitim, lažnim i zlonamjernim navodima, ogriješuju se o prava i ovlasti te nanose štetu ugledu, ne samo Hrvatskog para taekwondo saveza i Hrvatskog paraolimpijskog odbora, nego i svih državnih i javnih tijela u Republici Hrvatskoj, jer se time ruše, obezvrjeđuju i difamiraju napori i zalaganja svih onih koji rade na zastupanju interesa sportaša s invaliditetom, o kojima na razne načine, skrbi Hrvatski paraolimpijski odbor a čiji je član Hrvatski para taekwondo savez. Hrvatski para taekwondo savez od osnutka se drži principa koji je primjenjiv za sve društvene okolnosti i prilike. U konačnici, radi se o ljudima koji predstavljaju posebno ranjivu skupinu, osobama s tjelesnim invaliditetom i osobama s intelektualnim teškoćama, a za koje, u cijelosti, vodi brigu ovaj savez. Ovim putem ukazujemo da se već duže vrijeme provode neopravdani pritisci te se tako onemogućuje državne institucije i njihove djelatnike u savjesnom obavljanju dužnosti i obveza. Smatramo da se ovdje radi o politizaciji sporta i političko-ekonomski motiviranim djelovanjima koja se koriste za osobne probitke i interese.

Ovaj demanti biti će objavljen na službenoj mrežnoj stranici Hrvatskog para taekwondo saveza te će s istim biti upoznate nadležne institucije. Molimo spomenute medije da naš demanti objave u cijelosti.

S poštovanjem,
Hrvatski para taekwondo savez, Izvršni odbor

15. ožu. 2018. @ 11:23