Home » Novosti » Parataekwondo na Europskim igrama za mlade s invaliditetom – Emil Open

Parataekwondo na Europskim igrama za mlade s invaliditetom – Emil Open

U znak snažnog zagovaranja inkluzivnosti u sportu, delegacija Hrvatskog parataekwondo saveza nedavno je posjetila Brno u Češkoj Republici, gdje je uspostavila temelje za buduću suradnju na Europskim igrama za mlade s invaliditetom – Emil Open. Ovaj događaj, koji će se održati od 19. do 24. lipnja 2024. godine, prvi put u svojoj povijesti uvrštava parataekwondo u svoj popis sportova.

Ove igre, koje se ponosno održavaju u Brnu, već su obuhvatile preko 6.000 mladih sportaša iz više od 23 zemlje, dok su istovremeno promovirale raznolikost i inkluziju kroz sportsko nadmetanje. Sa sedam različitih sportova na programu i dodatkom parataekwondoa i parakaratea kao demonstracijskih sportova, ovogodišnje izdanje igara nadograđuje već bogatu tradiciju događanja.

Inicijativa suradnje vodena je od dr. Michala Chládeka, počasnog konzula Republike Hrvatske u Republici Češkoj, i gospodina Roberta Vindiša, savjetnika i koordinatora. Osmišljena je kako bi se parataekwondo promovirao kao još značajan element ovih prestižnih igara. Članovi delegacije, Martina Peranović, Kristijan Škravan, Borna Soro, Matija Soro, Viktorija Mihalić i Robert Vindiš, učinili su značajne korake kako bi ovu borilačku vještinu približili široj javnosti.

Zahvaljući nizu sastanaka i aktivnosti, parataekwondo je istaknut kao jedan od najinkluzivnijih sportova, čime se potiče daljnja edukacija i aktivno sudjelovanje. Ovo izdanje Emil Opena bit će prilika za mnoge da se upuste u svijet parataekwondoa, pružajući platformu za učenje i isprobavanje tehnika.

Održavanje Emil Open podupire i Fakultet sportskih studija Masarikovog sveučilišta. Tijekom posjeta Brnu, uz počasnog konzula dr.Chládeka, predsjednika Emil Opena gospodina Pavela Zbožineka te dopredsjednika Vojtěcha Kocůreka i čelne osobe produkcije Zaklade Emil Kamile Zouharove, delegaciju Hrvatskog parataekwondo saveza primili su dekan PhDr. Jan Cacek i voditelj katedre Michal Hrubý sa svojim suradnicima. Tom prilikom Martina Peranović predstavila je parataekwondo putem edukativnog videa, istovremeno raspravljajući o ključnim aspektima ovog sporta, ojačavajući temelje za njegovo širenje. Također, predstavljenio je drugo izdanje knjige “Uvod u parataekwondo” Martine Peranović kao dostupan resurs za stjecanje znanja o parataekwondou.

Delegacija Hrvatskog parataekwondo saveza podržala je promociju i uključenje parakaratea. Parakarate je prezentirala Dušana Čierna Augustovičová, koja je uspješno predstavila ovaj sport u sklopu inicijative. Suradnja na promociji borilačkih parasportova ilustrira predanost unaprjeđenju inclusivnosti.

Ispred Grada Brna, povjerenik za sport, gospodin Tomáš Aberl, izrazilo jesnažnu podršku za Emil Open, te pohvalio uspjehe Hrvatskog parataekwondo saveza i ulogu sporta u promicanju inkluzivnijeg društva.

Ova posjeta je značajna ne samo za promociju parataekwondoa već i za jačanje međunarodnih odnosa, obrazovanje i inkluziju kroz sport. Dok se datum Emil Opena 2024. sve više približava, Hrvatski parataekwondo savez s optimizmom gleda na buduću suradnju i utjecaj koji će ove inicijative imati na sportski svijet, posebno na mlade sportaše s invaliditetom diljem Europe.

« od 33 »